Η αλόη αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε, σελήνιου, σιλικόνης και ενζύμων. Ακόμη, περιέχει αλοΐνη, ανθρακινόνες, πολυσακχαρίτες και ταννίνες.

   Η αλόη τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει καθαρτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πλεονεκτήματα της χρήσης της αλόης βέρα

  • Επούλωση εγκαυμάτων και άλλων πληγών

Χάρη στα ένζυμα που περιέχει η αλόη και στην ικανότητά της να αυξάνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει την κοκκινίλα και το πρήξιμο, περιορίζει τη φλεγμονή και εμποδίζει την εμφάνιση των ουλών.

 

  • Καρκίνος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η Άλο Α (ουσία που περιέχεται στην αλόη) σταματάει την εξέλιξη των όγκων. Επιπλέον η αλόη αδρανοποιεί τις καρκινογόνες ουσίες, ενώ ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλόη τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το δέρμα από τις ακτινοβολίες. Όταν καταναλώνεται εσωτερικά, μειώνει την πιθανότητα του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές.

 

  • Δυσκοιλιότητα

Η αλόη αποτελεί μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας. Σε σύγκριση με τη σέννα, η αλόη έχει μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει αφυδάτωση και διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

 

  • Νόσος του Crohn

 

Ο χυμός της αλόης έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξασφαλίζει μαλακές κενώσεις για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

 

  • Διαβήτης

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση φύλλων αλόης μειώνει τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο. Ο μηχανισμός δράσης της φαίνεται να είναι η διέγερση του παγκρέατος για την αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης. Επομένως, μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο στα άτομαμε διαβήτη τύπου – 2 των οποίων το σώμα ακόμη παράγει ινσουλίνη.

 

  • Αιμορροϊδες

Το gel της Αλόης ενισχύει την επούλωση και μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά. Παράλληλα, η εσωτερική λήψη χυμού αλόης 3 φορές τη μέρα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη θεραπεία των αιμορροϊδων.

 

  • Στομαχικά έλκη

Η αλόη καταπραϋνει τα έλκη που προέρχονται από την κατανάλωση μη στεροειδών αντιγλεγμονοδών φαρμάκων και ασπιρίνης, καθώς επουλώνει τα έλκη.

 

  • Δερματικές διαταραχές και ρυτίδες

Η αλόη προσφέρει αντιβακτηριακές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αναγέννηση του φωτογερασμένου δέρματος. Ο ρόλος της αλόης είναι ιδιαίτερα ευεργετικός και στην περίπτωση του εκζέματος και της ψωρίασης. Συγκεκριμένα, σε μια έρευνα με 60 εθελοντές, η καθημερινή χρήση του gel αλόης καθάρισε την ψωρίαση στο 80% των εθελοντών.

 

Το ήξερες ; Η αλόη εμποδίζει την τοξίκωση λόγω αλκοολισμού, γιατί πιθανώς εμποδίζει το πέρασμα του αλκοόλ από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Προσοχή: Η αλόη δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους και θηλάζουσες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Prescription of herbal healing, Phyllis A. Balch,
  2. Medicinal herbs, Rosemary Gladstar’s

 

Χρηστική Συμβουλή : Χρησιμοποίησε το Alo - appeal με εσπεριδοειδή για να επιταχύνει το αδυνάτισμα, το Alo allure με μάγκο για δυσκοιλιότητα, το Aloexposed με μέλι για στομαχικά έλκη, το Aloenrich με ρόδι και κράνμπερυ παράλληλα, με τη θεραπεία σε ουρολοιμώξεις, το Alocomfort με καρπούζι και ροδάκινο για γαργαρισμούς σε περίπτωση στοματικών ελκών, το aloawaken με γρασίδι για τόνωση.